Waarom een virus- / malwarescanner zo belangrijk is

Vele mensen denken er nog al lichtjes over, een virusscanner of malwarescanner. 
Vaak krijg je bij een nieuwe laptop of pc een virusscanner meegeleverd met een licentie van een jaar. Zodra het berichtje naar boven komt dat de "proefversie" is verlopen wordt deze massaal weg geklikt. Betalen voor een scanner wil je natuurlijk niet en besef van alternatieven missen vaak ook.
 
Waarom is dit zo "dom"?
Het is vaak onderschat dat een virus slechts een klein probleem is in een veel groter schala aan schadelijke programma's. Dit grote schala van schadelijke programma's wordt ook wel malware genoemd afgeleid uit de woorden 'malicious software'. 
Een van de meeste bekende malware is ransomware. Zoals de naam al aangeeft is dit software die op het apparaat van het slachtoffer terechtkomt, daarna de bestanden versleuteld en losgeld afdwingt om de bestanden weer te ontsleutelen. 
Steeds vaker gebeurd het dat bedrijven maar ook particulieren hier slachtoffer van worden. Zeer waarschijnlijk zullen ook mensen bij jou in de buurt hier al eens mee te maken gehad hebben. 
Bij de serieuse ransomware zijn de bestanden zo goed versleuteld, dat dit vrijwel onmogelijk is om weer te ontsleutelen zonder dat er betaald wordt. 
Het zal desastreus zijn voor jouw bedrijf wanneer je geen toegang meer hebt tot jouw bestanden. 
Stel je maar eens voor wat jij dagelijks op jouw device doet en welke bestanden je dagelijks nodig bent. 
 
Hoe voorkom ik ransomware op mijn pc?
Ook hier gaat het bekende gezegde 'voorkomen is beter dan genezen' op. Zodra een malware op jouw device beland betekend dit niet dat het per direct in een split-second een ramp heeft veroorzaakt. Dit gaat onopgemerkt en zal even duren. Daarom is het zaak om malware zo vroeg mogelijk op te merken.
Jouw apparaat echter bevat te veel bestanden om ze zelf een voor een langs te lopen elke seconde van de dag want jij hebt natuurlijk wel andere dingen aan je hoofd.
Maak gebruik van een hiervoor bestemd programma.
Er zijn gelukkig al enkele gratis programma's zoals:
Malwarebytes
SpyBot
Kaspersky
Standaard virusscanners zoals windows defender zullen ook wel het een en ander voor jou regelen maar toch is het absoluut niet aan te raden om deze volledig te vertrouwen.
Uiteindelijk klopt het vaak dat kwaliteit niet gratis is en daarom is het aan te raden om software zoals malwarebytes te kopen.
 
Ik ben weer eens te laat en daarom een slachtoffer van malware. Wat nu?!?
Voor een aantal typen malware geldt dat deze met een van de bovenstaande scanners nog verwijdert kunnen worden ook al ben je getroffen.
Mocht je slachtoffer van ransomware zijn en dus geld moeten betalen, dan zijn er voor vele typen nog de mogelijkheid om de bestanden weer te ontsleutelen maar dit geld niet altijd. Een simpele google zoekopdracht op het type en 'decrypter' zal een oplossing bieden voor de versleutelde bestanden.
Mocht je hier niet uitkomen neem dan gerust even contact op met info@mhwd.nl en je zult z.s.m. weer geholpen worden.
 
Partner
Zelf ben ik partner geworden van malwarebytes.
Naar mijn mening is het de beste anti-malware tool die er bestaat en daarom heb ook ik deze software op al mijn devices geplaatst. 
Voor een bedrag van rond de 10 euro per jaar kun jij jezelf een hoop ellende en gedoe besparen. 
Meer info over deze software? info@mhwd.nl!
 

 
Extra tip
Backup regelmatig bestanden naar een ander apparaat of nog beter, the cloud. The cloud bevat 'opslagruimtes' beheerd door een 3e partij zoals google, amazon of transip. Zij hebben 99.999999999999% uptime en zijn dus altijd bereikbaar en stellen jouw bestanden veilig. Probeer dit regelmatig te doen.
Ook hierin kan mhwd jou advies bieden. Mail gerust!
Tags:

malware

virus

schadelijk

pc

laptop

mhwd

mhwebdevelopment

mbam

malwarebytes

slachtoffer

Door: Mart Haarman
Gewijzigd op: 08-09-2016 22:30